
Oergezonde Voeding

Specialisaties
Mooie huid van binnen uit
Voeding & gezondheid
Keer diabetes type 2 om
Suppletie advies
Chronische klachten
Detoxen
Voedsel allergieën & intoleranties
Waarom is oergezonde voeding belangrijk?
​
Oergezonde voeding is belangrijk en onmisbaar voor het lichaam en vormt bovendien de basis van een goede gezondheid. Maar wat is nou precies oergezonde voeding? Dit is nogal een breed begrip en wat gezond is verschilt per persoon. Ik maak dan ook onderscheid tussen optimale voedingsmiddelen en belastende (minder optimale) voedingsmiddelen. Een gezonde basis wordt ten eerste gevormd door een dagelijkse inname van voldoende optimale voedingsmiddelen die nutriëntrijk zijn. Deze basis bestaat uit natuurlijke voeding dat afkomstig is uit groenten, paddenstoelen, fruit, vis, ei, gevogelte, wildvlees, noten, zaden, pitten, knollen en kruiden. Deze gezonde basis wordt ookwel ‘oervoeding’ genoemd en bestaat uit een juiste verhouding van de macronutriënten eiwitten, vetten en koolhydraten. Daarnaast is oervoeding ook rijk aan micronutriënten als magnesium, zink, ijzer, calcium en alle vitamines.
Ten tweede is het belangrijk dat het lichaam deze voedingstoffen ook daadwerkelijk kan opnemen. Een voedingsmiddel op zichzelf kan nooit als alleen ‘gezond’ of ‘ongezond’ worden aangeduid, zonder naar de andere puzzelstukken te kijken. De juiste informatie en kennisoverdracht zijn hierbij onmisbaar. Als je nooit leert hoe het lichaam werkt en wat precies een gezond leefpatroon is, dan wordt het moeilijk om zelf de juiste keuzes te maken. Het vergroten van jouw kennis is dan ook van cruciaal belang. Wat en hoe je eet is bepalend voor het functioneren van je lichaam en uiteindelijk hoe je je voelt. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst. Ieder mens is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte en voorkeur. Een persoonlijk advies is dus essentieel voor ieder individu en een kant-en-klaar advies bestaat voor mij niet.
​
Orthomoleculaire Therapie
(orthos=juist en moleculair=bouwstenen) houdt zich bezig met de juiste bouwstenen van het leven die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Hiertoe behoren alle vitamines, mineralen, aminozuren en vetzuren. Een tekort aan deze bouwstenen kunnen op lange en korte termijn klachten veroorzaken. Het menselijk lichaam heeft van nature het vermogen om verstoringen te verhelpen en dit maakt ons flexibel. Vele oorzaken kunnen aanleiding geven van een verstoring van deze flexibiliteit, zoals verkeerde voeding, te veel stress, onvoldoende beweging, medicijngebruik en een reeks aan omgevingsfactoren. Ik praat dan ook niet graag over het woord ‘dieet’, maar over een verandering van jouw leefstijl. Een verandering dat toe te passen is in het dagelijks leven, ook op lange termijn. Door een toevoeging van nutriëntrijke voedingsmiddelen en/of voedingssupplementen zal het lichaam in staat zijn zichzelf te herstellen, klachten worden verminderd en voel je je weer fitter en energieker. Een goede basisvoeding maakt je gezond en kan worden ingezet als medicijn.
​
Fytotherapie
houdt zich bezig met het effect van kruiden- en plantenextracten. Deze vorm wordt al sinds vroeger toegepast en kent een belangrijke rol als medicijn. De stoffen uit planten en kruiden ondersteunen het lichaam in het herstel van ziekten en klachten. De toepassing van kruiden- en plantenextracten en het effect op de werkingsmechanismen laat in steeds meer onderzoeken een positief effect zien op verbetering van de menselijk gezondheid.
​